Franska Cartier

Posted on May 2, 2018

Franska Cartier

En av världens mest legendariska juvelfirmorna är utan tvekan franska Cartier. Företaget grundades 1847 av Louis François Cartier och var ett familjeföretag ända fram till 1964 då de blev uppköpta. I dag ägs de av Compagnie Financière Richemont SA, världens näst största återförsäljare av lyxmärken. Cartiers produkter finns representerade hos alla de europeiska kungahusen och de har dessutom tillverkat världens mest googlade smycke. När den engelske kungen Edvard VII skulle krönas beställde han hela 27 stycken tiaror till det brittiska kungahuset och många av dem används än i dag. Han lär även ha yttrat om Cartier att de är “kungarnas juvelerare och kungen av juvelerare”. Detta citat är fullt förståeligt för de var, och är, kungliga hovleverantörer till de flesta kungahusen i världen.

En man som ritar smycken

För många juvelerare är drömmen att arbeta hos Cartier men enbart ett fåtal får chansen. Det ger en möjlighet att få arbeta med de vackraste och dyrbaraste ädelstenarna. Rubiner från Burma, smaragder från Colombia, safirer från Sri Lanka och diamanter med hög karat och renhet är vardagsmat i deras smycken. För dem som drömmer att arbeta för Cartier är ett första steg att göra högskoleprovet så du kommer in på din drömutbildning, därefter väntar år som lärling och slutligen med lite tur är det du som får designa smycken för världens jet set. Ett exempel på ett känt smycke från Cartier är den tiara som Kate Middleton bar på sitt bröllop med den engelska kronprinsen William. En tiara med svensk anknytning är “Khedive” som var en gåva till den svenska kronprinsessan Margareta. I dag finns den tiaran dock i Grekland efter att den svenska prinsessan Ingrid, som blev drottning av Danmark, lät sin yngsta dotter ärva den. Det är inte känt om det finns någon tiara från Cartier i det svenska kungahuset i dag, däremot vet man att det finns andra smycken från dem i de kungliga valven.

Världens mest googlade smycke

En solitärring med diamant

Cartiers Love Bracelet är världens mest googlade smycke och även ett av de mest kopierade. Det designades av Aldo Cipullo 1969 som arbetade för filialen i New York. I dag kostar armbandet cirka 60 000 kr men kan variera lite i pris beroende på material och storlek. Armbandets design har ändrats från åren och de första modellerna skruvades fast och gick bara att öppna med en mejsel. Det går även rykten om att de första exemplaren enbart fick köpas av par som en kärleksgåva, detta är dock obekräftade uppgifter. De tidiga modellerna var tillverkade av förgyllt silver men i dag finns det dem helt i guld, men de kan även vara försedda med diamanter. Flera av världens mest kända personer har burit Love Bracelet, bland annat Sophia Lauren, Elizabeth Taylor and Richard Burton. Eftersom armbanden är så populära och det är vanligt att de plagieras så är de äkta numrerade och registrerade. De tidiga modellerna saknar serienummer så det kan alltså vara ett äkta armband trots att det saknar nummer. Cartier är en legendarisk kedja som är verksamma ännu i dag. De har butiker i över 125 länder men flera av deras smycken är så klassiska att de även visas på museum. Äger du ett smycke som är märkt Cartier kan du ofta lägga till en nolla på prislappen.

Webly