Arbeta med silverlera – gör dina egna smycken

Posted on Jun 22, 2019

Arbeta med silverlera – gör dina egna smycken

Har du funderat på om det är dags för dig att testa på att göra dina egna smycken? Det kan t.ex. vara så att du har tröttnat på utbudet som finns i affärerna eller att du helt enkelt vill göra dig en karriär av det. Att hitta smycken som känns och ser personliga ut kan idag vara väldigt svårt. Precis som kläder förändras efter trender så gör smycken detsamma. Fördelen med smycken, till skillnad från kläder, är att de är betydligt enklare att göra själv.

Arbeta med silverlera

Bara för att man vill göra sina egna smycken så betyder det inte att man vill jobba med pärlor och tråd. Vissa vill att smyckena ska se lite mer exklusiva ut och då kan man istället jobba med ett annat typ av material. Silverlera är väldigt enkelt att arbeta med och vill man garantera ett bra slutresultat finns det även kurser och utbildningar som man kan gå där man steg för steg får lära sig att jobba med materialet.

För att förstå hur du ska använda dig av silverlera behöver du först veta vad det är. Enkelt förklarat kan man säga att leran består av väldigt små korn i silver, vatten och ett bindmedel. Precis som med vanlig keramiklera kan du själv välja hur du vill forma silverleran, t.ex. till blommor, krumelurer, g-klavar eller vad själv du än önskar. När du har format klart så ska leran torka och därefter brännas. När leran genomgår bränningsprocessen så pressas kornen ihop och du får ett smycke som består av hela 99,9 % ren silver.

Många användningsområden

Låt oss säga att du vill starta upp ett eget företag där du säljer dina egna smycken. Att hitta ett mobilabonnemang för företag är väldigt enkelt, men att tillverka smycken i många olika varianter kan vara svårare. Fantasin kan absolut komma att tryta från tillfälle till tillfälle och då är det bra att ha idéer på lager. Med silverlera finns det egentligen inga gränser för vad du kan skapa. Du kan göra kompletta armband, halsband, berlocker, hängen, örhängen, ringar eller t.ex. håraccessoarer. Du bestämmer själv vad du vill tillverka, men något som kan vara bra att veta om är att silverleran krymper med cirka 10 % när den är torkad och bränd. Se därför till att du gör ditt smycke lite större än vad du vill att slutresultatet ska bli.

Tips och råd

  • Silverlera torkar snabbt och kan vara svår att återfukta. Innan du tar fram leran är det därför viktigt att du planerar ditt arbete.
  • Leran ska vara 100 % torr innan den bränns. Vill du att det ska gå snabbare kan du blåsa på smycket med en vanlig hårtork.
  • Se till att redskapen som du använder är helt rena för att förhindra att du får problem med smuts och bakterier som kan förstöra processen.
Webly