Efva Attling

Posted on Jan 9, 2018

Efva Attling

Efva Attling är en av Sveriges mest välkända och uppskattade smyckesdesigners. Internationella världsstjärnor som Jennifer Aniston, Sarah Jessica Parker och Sharon Stone älskar Efvas kreationer och 2010 blev hon den första att vinna priset Guldknappen i kategorin Accessoar, som delades ut av tidningen Damernas Värld. Hon designade sitt första smycke när hon var elva år, jobbade först som fotomodell, sedan sångerska och låtskrivare parallellt med att hon designade för bland andra Levis, H&M och egna märket för mammakläder, Pretty Pregnant. Nu har hon drivit sitt eget företag i tjugo år och är mer framgångsrik än någonsin. Ett av hennes kännetecken är att hon gärna leker med ord och uttryck i sina designer, som halsbandet med två brickor med orden “homo” och “sapiens. 2017 tog Efva Attling ett nytt steg i sin karriär, som årets designer av Rosa Bandet. I samband med det ville hon också berätta om att hon själv varit drabbad av bröstcancer.

Formgav Rosa Bandet 2017

Efva Attling hade blivit tillfrågad om att designa Rosa Bandet många gånger innan hon till slut tackade ja. Och det var först då hon tog upp med organisationen att hon vill berätta om cancern i samband med lanseringen. Det hade då hunnit gå fem år sedan hon själv varit drabbat, men hon såg en möjlighet att kunna stötta andra kvinnor med bröstcancer genom både sin historia och sin design. Rosa Bandet-kampanj genomförs av Cancerfonden, varje år i oktober för att få in mer pengar till cancerforskning, lära människor mer om bröstcancer och hur de kan förebygga cancer, samt påverka politiskt. Att låta kända personer designa bandet är förstås en möjlighet att ge kampanjen ytterligare uppmärksamhet. Tidigare designers har bland andra varit skådespelerskan Alicia Vikander, modeskaparen Camilla Thulin, konstnären Helene Billgren med dottern och bloggerskan Elsa Billgren, samt dåvarande paret entreprenören Per Holknekt och artisten Lena Philipsson. Efva Attling har designat bandet med texten “BEAT IT” i silver, ett personligt och vackert budskap om att vi tillsammans kämpar för att besegra cancer.

Smycken blev Efvas nyckel till framgång

Hon började sin karriär som fotomodell, men det var med sina smycken hon fick sin stora framgång. I kollektionerna ingår nu även parfymer och bröllopsskor. Bolaget Efva Attling Stockholm har 20 år på nacken och finns nu i över tio länder, med tio egna butiker och över 200 återförsäljare. Hon säger själv att framgången beror på att hon hela tiden hållit sig till det som är företagets grundidé; “unika smycken och design med en tanke”. Och antagligen är det ett mycket utvecklande ledarskap för den som gått från att göra allting själv, till att driva försäljning över hela världen. Det som från början var en privat ateljé med ett fåtal smycken är nu många olika ringar, armband, halsband, örhängen samt ett urval av accessoarer. Och för den som går i giftastankar finns förstås en samling av eftertraktade förlovnings- och bröllopsringar. Här finns något för alla, i silver, guld, diamanter och ädelstenar.

Webly