Kända finska smyckesdesigners

Posted on Jan 5, 2017

Kända finska smyckesdesigners

Finland har varit och är fortfarande en trendsättare inom flera olika grenar. Flera beundrade designers härstammar från Finland, och flera av deras stora designföretag har många duktiga formgivare knutna till sig. Marimekkos tyger och Iitalas glas är till exempel kända över hela världen. Inom smycken finns bland annat Kalevala, som har en lång historia bakom sig. Redan från början har de haft flera duktiga formgivare som har designat deras smyckeskollektioner. 1947 utlyste de en designtävling och de prisvinnande formerna lade grunden till Kalevalas moderna smyckeskollektioner. Kalevala ägs av ett kvinnoförbund och många kvinnor har varit i ledande positioner inom företaget och många designers knutna till företaget är kvinnor.

Med naturen som inspirationskälla

Det sägs att Finland har så många duktiga formgivare på grund av att det finns otroligt mycket att inspireras av i landet. Landet med tusen sjöar, midnattssol och norrsken, som kan ses 200 nätter om året i finska Lappland, inspirerar formgivarna till att tillverka smycken i en ren men djärv design, som inte kan ses någon annanstans. Flertalet av de kända finska trendsättarna medger att det är naturen som ligger bakom deras skapande. Smyckesdesigner Heta Salmi, som har naturen som sin inspirationskälla har skapat ett mycket speciellt smycke. finska Borgå får ett eget smycke inför självständighetens jubileumsår 2017. Heta Salmi har designat det tillsammans med en arbetsgrupp för detta speciella tillfälle.

Några av alla duktiga designers

Flera kända finska smyckesdesigner är värda att nämnas. Elis Kauppi (1921-2004) var en av pionjärerna inom modern smyckesdesign. Han skapade enkla och strama former och han kännetecknades av användningen av inhemska stenar, som granit till exempel. Kirsti Doukas är chefsdesigner på Kalevala och är en Finlands mest kända smyckesdesigner. Moderna, djärva grepp i stilren design är hennes kännetecken. Företaget Lapponia har flera duktiga designers. En av de yngre är Mari Isopahkala. Hon har tidigare formgivit glas, textilier och möbler. Om sin smyckeskollektion säger hon själv att hon värderar funktionella smycken som är lätta att bära och som följer kroppens alla rörelser.

Webly