Material för smycken

Posted on Dec 11, 2015

Material för smycken

 

Smycken kan tillverkas i de mest skilda material. Det finns inget enskilt material som krävs för att få göra smycken. Alla som någon gång har tillverkat eller köpt smycken vet att det går utmärkt att använda även lite mer oväntade material. Det kan ge en unik känsla som kan vara kul att ha när du vill sticka ut ur mängden. Samtidigt är inte alla material lika lämpade att använda till smycken. Ofta är ju målet att dina smycken ska hålla sig fina under en längre tid och det kan inte alla material garantera. Vissa är för mjuka för att tillåta användning medan andra flagnar över tid. Här är några punkter som bör kolla upp innan du bestämmer material på dina smycken.

Glowing Diamond Ring

Om du någonsin har haft en bil vet du att rost är ett stort problem. Idag görs lyckligtvis inte många smycken i material som rostar – såvida det inte är en avsiktlig del av ett konstverk. Istället kan du ofta köpa smycken i rostfritt stål eller en ädelmetall som guld där du inte behöver oroa dig för att det ska se dåligt ut efter en viss tid. Om du köper dina smycken i ett tillräckligt hållbart material får du möjligen betala en större slant direkt, men du slipper också slänga det efter några år när smycket har blivit fult. Istället kan det skänkas vidare till nästa generation och gå genom familjen som arvegods.

En annan aspekt som påverkar smycken är dess exklusivitet. Här går funktionalitet och utseende till viss del hand i hand. En ädelsten som diamant är mycket praktisk eftersom den är stenhård och därmed håller för det mesta – men det är förstås inte huvudanledningen till att den är populär att använda i ringar och halsband. Det är snarare att den har blivit till en av de mest exklusiva ädelstenarna som efterfrågas av de högsta delarna av societeten och därmed har blivit till en statussymbol. Eftersom den är relativt svår att ta fram och behandla har det lett till skyhöga priser. Samtidigt är ett smycken med diamanter och andra ädelstenar något som du kan ha kvar resten av livet.

Webly