Mode inom smycken och kläder

Posted on Sep 4, 2016

Mode inom smycken och kläder

Den som gillar allt som har med mode att göra vet att mycket hänger på valet av smycken och, kanske ännu mer, valet av kläder. De senaste åren har kläder i kashmirmaterial blivit alltmer populära och synts på catwalken. Kashmir är ett sydasiatiskt ylletyg som kombinerar funktion med en omisskännlig elegans.

Den ständigt trendriktiga kashmirullen

Att klä sig stilenligt är inte alltid lätt. Reglerna förändras snabbt, och ibland utan någon särskild inneboende logik. Samtidigt finns det också plagg och material vars trendriktighet aldrig verkar upphöra. Ett sådant material är kashmir. Som namnet antyder kommer kashmir från Kashmirregionen, ett omstritt område i södra Asien. Tyget framställs av ull från en speciell getras som hör regionen till.

I tusentals år har hantverkare i dalgången som dominerar området producerat tyger och kläder av kashmirull. Det är en produktion som fortsätter än idag, även om den i viss mån hämmas av det ansträngda säkerhetsläge som länge rått i regionen. I årtionden har Indien och Pakistan stridit om gränsdragningarna i området, och även Kina gör anspråk på delar av territoriet.

Young woman creating handmade jewelry in her studio

Kashmir i världen och online

En bieffekt av denna tvist är att tillverkningen av textil och kläder i kashmirull har spridits världen över. Nuförtiden produceras de flesta kashmirkläderna i Kina, men även på platser som Australien, Nya Zeeland och Skottland är det många som har satsat på att importera kashmirgetter för klädesproduktion. Materialet har blivit hett eftertraktat för sin förmåga att hålla värmen och samtidigt se lyxigt och exklusivt ut. De senaste åren har utbudet av kashmirkläder online fullkomligt exploderat. I Sverige kan du till exempel Handla kläder i kashmir ved life-is.se till mycket förmånliga priser. Det är ett enkelt sätt att fylla garderoben med dessa mångsidiga och eleganta plagg.

En symbol för modet i sig

Kashmir är nu såpass välkänt, och av de stora modehusen så välanvänt, att det inte riktigt har samma exotiska prägel det en gång hade. Ännu är det dock ett av de mest exklusiva materialen ute på marknaden. Detta har delvis att göra med hur lite ull man kan utvinna från en kashmirget, men också med materialets rent estetiska kvaliteter. Tyget är mjukt och har en fantastisk lyster. Att röra vid det är i det närmaste en sensuell upplevelse. Just detta är väl också modets själva grundfunktion: att ta något som borde vara alldagligt, som hur man klär sig, och förse det med en mystik. Till syvende och sist handlar kanske mode om att hitta materialens inneboende utstrålning, och på så sätt göra dem till mer än de borde vara.

Webly