Platinasmycken

Posted on Oct 28, 2016

Platinasmycken

Även om platina är en ädelmetall, dröjde det länge innan denna vita och silverliknande metall fick det anseende och det värde som den har idag. Platina användes visserligen redan av ursprungsbefolkningarna i Amerika innan Columbus kom till kontinenten, och dessa indianfolk använde platinan för att göra mindre ornament, men dröjde ända fram till 1700-talet innan platinan började uppskattas som en dekorativ metall och inte bara en praktisk metall i Europa. Priset på platina steg dock kraftigt i slutet på 1800-talet, då tillgången på metallen började sina (innan dess hade man bland annat använt platinatrådar i glödlampor). Detta gjorde att platina blev allt mindre vanligt att tillverka smycken av, och smyckestillverkarna letade efter alternativa metaller som hade samma utseende som platina. Detta ledde till att vitguld utvecklades i början av 1900-talet, som idag är betydligt vanligare inom smyckestillverkningen än platina.woman-176269_960_720

Smycken i platina förekommer dock fortfarande, om än med höga prislappar. Det är idag en av de mest exklusiva metallerna i världen, och förutom dess vita färg och glans uppskattas platina också för att metallen är hårdare än guld, vilket gör att ringar av platina till exempel håller formen bättre än guldringar, och att smycken av platina är mer slitstarka. En ring av platina håller en hel livslängd nästan utan att slitas alls eller tappa lyster, och infattade stenar i metallen sitter säkert. Kostnaden för detta (utöver den faktiska kostnaden i kronor) är dock att platina är en mycket svårarbetad metall. Detta beror bland annat på att den har hög densitet och en mycket hög smältpunkt.

Platina stämplas i Sverige med P950. Det betyder att platinan består till 95 procent av ren platina. De övriga fem procenten brukar vanligtvis vara koppar, men det förekommer också blandningar med kobolt, wolfram eller palladium. Detta gör att platina lämpar sig särskilt väl för de om lätt utvecklar allergier mot metaller, eftersom platina mycket sällan framkallar allergiska reaktioner, och i princip inte innehåller några andra metaller som kan orsaka en sådan reaktion.

Om du drömmer om att äga ett exklusivt platinasmycke, men inte har råd, är din bästa chans att kunna köpa ett kanske att spela på lotto. Genom att spela på Megalotto.com kan du i alla fall ha roligt, samtidigt som du får en chans att köpa ditt drömsmycke.

Webly