Smyckestillverkningens historia

Posted on Feb 20, 2016

Smyckestillverkningens historia

 

Smyckestillverkningen har existerat lika länge som det har funnits människor. Det har alltid funnits ett behov av att använda sig av accessoarer och detaljer för att försköna en outfit. Redan för 75 000 år sedan har de första smyckena hittats hos de förhistoriska människorna i Afrika. Idag kan dessa smycken framstå som något primitiva för oss moderna människor, men tanken som låg bakom den här smyckestillverkningen hade precis samma drivkrafter som i dagens samhälle. Genom åren har smycket använts för en rad olika saker. Här är några av dem som har drivit smyckestillverkningen framåt genom historien.

Den vanligaste biten har varit utsmyckning för utseendets skull. Som människor har vi alltid haft en dragning till det som glimmar och är vackert. Smycken faller allt som oftast under den kategorin. Det är därför vi gillar att titta på guld och ädelstenar eftersom de har en vacker färg och fungerar som ett snyggt komplement till våra kläder. Precis så fåfänga var dåtidens människor också – och det är en drivkraft som håller i sig starkt än idag. Numera finns det en större variation på smycken och andra accessoarer som gör att det är enklare att individualisera sin egen stil jämfört med för några hundra år sedan.

Gemstone Pendant

Smycken har dock inte alltid använts av strikt estetiska skäl. Det har också fyllt en hel del sociala funktioner. Ett exempel på det är antikens greker som använde smycken vid många olika tillfällen. Det var exempelvis vanligt att ge vinnaren av de berömda olympiska tävlingarna ett smycke i present som belöning. Det är en tradition som vi har med oss än idag. Det är ju kutym att de tre högst placerade deltagarna i en OS-tävling får med sig en medalj i olika valörer. Grekerna använde sig av guld, silver och brons, precis som vi, men de hade också andra varianter med lagerkransar och andra sätt att belöna sina segrare på.

Lika viktigt har det varit att använda smycken för att signalera en social ställning. Den som har visat upp en diamantring, ett pärlhalsband eller en guldbrosch har kunnat visa att han eller hon tillhör aristokratin eller åtminstone överklassen.

Webly