Tillverka egna smycken

Posted on Nov 5, 2016

Tillverka egna smycken

 

Människor har använt smycken sedan långt innan vi började visa tecken på modernt beteende. De första smyckena, tillverkade av snäckskal, uppskattas vara ungefär 75 000 år gamla. I jämförelse anser arkeologerna att den moderna människan uppkom för cirka 50 000 år sedan.

Box with accessories for handcrafts and needlework, in a wood background

Under alla dessa tusentals år har smyckestillverkningen genomgått många förändringar. Nya material har upptäckts, människan har uppfunnit nya verktyg och teknikerna har blivit mer utvecklade. Under vissa perioder har smycken varit en statussymbol, något som endast tillföll de rika och högt uppsatta, men i dag verkar en sådan idé absurd. Smycken kan bäras av alla, och ännu viktigare; de kan tillverkas av alla.

Anledningarna till att bära smycken varierar från person till person och från tillfälle till tillfälle. Ibland är de enbart för dekoration, ibland för att visa status och väldigt ofta för att de symboliserar något, som personliga minnen eller en grupptillhörighet. Oavsett anledning kan det vara både roligt och meningsfullt att tillverka sina smycken själv – då får de dessutom ännu en dimension av personlighet.

Den som lär sig att tillverka smycken själv behöver aldrig stå och våndas i butiken över att stenarna inte har rätt färg eller att längden inte stämmer – man slipper kompromissa. Dessutom är variationsmöjligheterna oändliga, och det finns inget som inte går att omvandla till ett snyggt och personligt smycke. Svårighetsgraden kan variera från att trä pärlor på en tråd till stensättning och metallslöjd, och det finns en gren för alla. Källorna av material sinar aldrig – ett tips är att köpa gamla smycken som folk säljer på till exempel allaannonser.nu och göra om dem till något helt eget.

Assortment of different necklaces silver jewelry and pearls.

Ett hemmagjort smycke är inte bara en rolig accessoar att bära själv, utan kan också bli en uppskattad present. Gör ett armband av knappar till en sy-tokig moster eller återanvänd barnens legobitar för en personlig gåva på 18-årsdagen. Naturen bjuder också på massor av inspiration, och en sten eller några små pinnar kan med lite kreativitet och lack förvandlas till unika smycken. Det finns inga gränser för hur långt ett kreativt sinne och lite fingerfärdighet kan ta även de enklaste material. Återvinn, gör om, konstruera nytt!

Webly